Att låna kostar pengar

Effektiv ränta – Ett lån tar de flest människor under sin livstid och kan absolut vara nödvändigt för att klara ekonomin ibland. Dock så ska man ha vissa saker i åtanke när man lånar pengar. Det är aldrig gratis att ta ett lån. Att ta ett lån kostar pengar vare sig man vill eller inte. När man tar ett lån så tillkommer alltid ränta. Ränta är kostnaden för lånet och kan variera på vilket typ av lån som tas och skilja sig mellan olika långivare. När ett lån tas så är det oftast inte bara ränta som läggs på lånet. Utöver ränta tillkommer vanligtvis uppläggningsavgift, årsavgift och aviavgifter.

Effektiv ränta – totalsumman av räntor och kostnader

Med effektiv ränta menas att man bakar ihop räntor och övriga avgifter baserat på ett år. Det finns lagar och bestämmelser för detta. konsumentkreditlagen är en lag som kräver att långivare måste visa den effektiva räntan vid ett lånerbjudande. Den effektiva räntan underlättar för dig som låntagare när du ska undersköka och jämföra olika lån. Självklart så ändras den effektiva räntan ofta eftersom räntor och avgifter ändras hela tiden under årets lopp.

effektiv ränta

Lånets ränta är individuell

Ett låns ränta skiljer sig oftast mellan olika individer. Det är många faktorer som kan påverka räntan. Räntan kan till exempel påverkas av din ekonomi, löptid på lånet, lånets storlek och reporäntan.

Snabblån, SMS-lån och mobillån

Alla dessa lån är egentligen samma typ av lån fast med olika benämningar. Gemensamt är att alla dessa är korttidslån. Dessa typer av lån har oftast en löptid på mindre än 12 månader. När det gäller dessa lån så har långivaren inte någon skyldighet att visa den effektiva räntan för ett lån. Då korttidslån har en så pass kort löptid så kan den effektiva räntan uppgå till flera hundra procent. När det gäller dessa typer av lån så väljer oftast långivarna visa ett totalbelopp för olika tidsperioder. Vanligtvis på mellan 30 och 90 dagar.