Ränteexempel

Ränteexempel snabblån – Det finns olika faktorer som avgör kostnaden för ett snabblån. Den totala Lånekostnaden blir större vid ett högre lånebelopp. Löptiden – alltså den tid du väljer för att betala av ditt lån på har också en påverkan på kostnaden. Ju längre tid desto högre blir kostnaden. Sist men inte minst har givetvis räntor och avgifter en avgörande roll för hur mycket den totala kostnaden blir vid ett lån. Räntor och avgifter skiljer sig oftast mellan långivarna så det är värt att jämföra innan du ska ansöka om ett snabblån eller andra typer av lån.

Vad är nominell ränta?

Den nominella årsräntan är räntan som vanligtvis läggs på när du tar ett lån. För att beskriva det enkelt så är den nominella räntan den procentandel av den totala skulden som skall betalas tillbaka. Denna ränta syns vanligtvis klart och tydligt i ett låneerbjudande.

Exempel med 48% ränta och lån på 4000 kr under en månad
(4000 x 0,48) / 12) = 160 kr

Månadskostnaden för ett snabblån med den nominella räntan inräknad.
Snabblån på 4000 kr med en betalningstid på en månad och med en och med en nominell årsränta på 48% ger en kostnad på 160 kr i ränta månadsvis.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta

Effektiv ränta är totalkostnaden av den nominella räntan och eventuella avgifter. Avgifter som uppläggningsavgift och avi-avgifter läggs vanligtvis på ett lån. Därför ger den effektiva räntan en god översikt över hur mycket som skall betalas av låntagaren vid ett eventuellt låneavtal. Den effektiva räntan står alltid med i ett lån och ofta inom det finstilta då den är högre än den nominella räntan. Enligt Konsumentkreditlagen så måste den effektiva räntan alltid finnas med när ett låneerbjudande presenteras.

Månadskostnaden för ett snabblån med den effektiva räntan inräknad.
Snabblån på 4000 kr med uppläggningsavgift på 270 kr, aviavgift på 35 kr och nominell ränta på 48% ger dig en månadskostnad på 465 kr.

Exempel med 48% ränta och lån på 4000 kr under en månad
(4000 x 0,48) / 12 + 305) = 465 kr

Här har man lagt till avgifterna på 305 kr totalt.

Så räknar man ut effektiv ränta

Genom att använda en enkel formel så kan du räkna ut den effektiva räntan och få en större uppfattning om hur det i grunden fungerar.

Formeln för att räkna ut effektiv ränta ser ut såhär
ränteexempel

i = årsräntan
n = antal perioder
Multipliceras med 100 för att få ut procenten.