Det finns många fördelar med lån som du snabbt kan ta via mobilen. Men det finns också nackdelar med mobillån. Innan du väljer den här typen av sms lån så ska du fundera lite på vad du kommer att tjäna på det. Här är några viktiga fördelar och nackdelar med de snabba lånen. Ibland så är fördelarna så stora att nackdelarna känns skäliga. Om det är så för dig är något du måste ta ställning till innan du klickar på knappen för att låna pengar på mobilen.

Fördelar med mobillån

Låt oss börja med att se på fördelar med snabba lån på mobilen. Det finns en rad saker som får människor i Sverige att välja sms lån då pengarna inte räcker till.

Lätt att ansöka om lån

Det går mycket snabbt att ansöka och bli godkänd för mobillån. Bolagen som ger lånen finns på nätet och du kan ansöka med mobilens webbläsare eller med en app. En kontroll av din ekonomi kan gå på några minuter och du kan få snabblånet samma dag som du ansöker om det.

mobillån

Snabblånen är säkra

När du ansöker om sms lån från ett företag som är känt och har ett gott rykte så är det säkert. De kommer inte att dela med sig av informationen om dig med andra. Dessutom så kommer de inte att ge dig ett lån om du inte kan betala tillbaka. Personer som uppenbarligen har problem med sin ekonomi kan inte få mobillånen.

Det går så snabbt!

Du kan fylla i en ansökan om mobillån på några minuter. Många kreditgivare ger dig garanti på att du får pengarna inom en timme då de har godkänt din ansökan. Det här kan vara så viktigt då du behöver pengarna för något akut som alls inte kan vänta.

Flexibelt med snabba lån

På engelska så kallas snabblånen för payday loans, lönedagslån. Det beror på att tanken med den här typen av lån är att du betalar tillbaka det så snart som du får din lön. Det är minst sagt flexibelt att kunna ta ett lån på några tusenlappar, eller mer, och veta att det kommer att vara ur världen på mindre än en månads tid. Det finns inga regler om att du inte kan betala tillbaka allt på en gång eller att du måste betala mer om du vill betala tillbaka snabbare.

Anpassa lånet till din inkomst

Mobillånen är inte till för att köpa hus, motorcykel eller båt. De kanske kan vara en hjälp i detta syfte men först och främst så handlar det om lån som är anpassade till din inkomst. Du kommer inte att låna mer än vad du har råd med i enlighet med din lön. En kreditupplysning utan UC eller med UC görs och du får bara ett lån som matchar din lön. Det ger säkerhet och trygghet.

Låna till vad du vill

Ingen kommer att tala om för dig vad du får låna pengarna till. Om du vill ta ett snabblån för att komma iväg på en kortare semester och ladda batterierna så får du göra det. Om du vill köpa en ny diskmaskin så gör du det. Lånet påverkas inte av användningsområde. På så vis så är det mycket privat och diskret.

Bättre service

Det är för det mesta så att bolagen som ger mobillån erbjuder bättre service. Du kan låna pengar då de vanliga bankerna har stängt. Dessutom så kommer du lätt i kontakt med kundtjänst via mobilen som du lånar med.

Nackdelar med mobillånen

Det kan ju verka som att snabblån bara är guld och gröna skogar, men så enkelt är det förstås inte. Det finns några nackdelar som kan vara så pass sura att du alls inte bör ta något mobillån. Var medveten om att sms lån är dyra. Det finns varianter som är billigare än andra, men billigt blir det inte!

Hög ränta och avgifter

Räntan kommer att vara hög och dessutom så kan det tillkomma avgifter som också är mycket stora om du jämför med hur stort lånet är. Du betalar för tjänsten och om du har ett stort behov av snabba pengar så kan kostnaden vara skälig.

Inte en långsiktig lösning

Ett snabblån är inte en långsiktig lösning. Om du behöver snabba pengar så kan det bero på att du inte har så stora inkomster som du skulle behöva för den livsstil som du vill ha. Då är det dags att se på lösningar på detta som inte innebär lån. Mobillånet blir ett dyrt sätt att dryga ut kassan på gång på gång.

Det finns företag som inte är seriösa

Det finns lånebolag som inte är seriösa. De lurar kunder att ta stora lån med snåriga regler och tar ut enorma belopp för detta. Välj alltid ett bolag som är godkänt i Sverige. Du kan också lätt ta en titt på recensioner av andra som har lånat tidigare. I forum online så pratar folk öppet om sina upplevelser och hur de bemöttes av företaget som gav mobillånen.

Försenad betalning är inte en lek

Att betala tillbaka försent eller att inte alls betala tillbaka är allvarligt. Det kan leda till stora straffavgifter och givetvis också till att inkasso och Kronofogden blir inblandade. Lånebolag ska vara tydliga med sina regler. Men som låntagare så måste du också ta en titt på vad som händer om du blir försenad med betalning. En del kreditgivare kan acceptera detta mot en avgift, andra kommer genast att begära straffavgift och kopplar snabbt in inkasso trots att du bara är några dagar sen.

Ska du ta ett sms lån?

Om du inser att nackdelarna med mobillån är för tunga och att du med största sannolikhet inte kommer att klara av att betala tillbaka lånet i tid så ska du avstå. Men om det är så att du har en god ekonomi och just nu behöver pengar lite snabbare så kan snabblånet bli som en gåva från ovan.