Den effektiva räntan är viktig. Det här är en procentsats som visar dig den totala kostnaden för ett lån på ett år. Många förstår inte riktigt innebörden av effektiv ränta och formeln för att räkna ut den är inte helt enkel. Men du behöver verkligen inte vara raketforskare för att använda denna procentsats för att jämföra lån. Så länge som det rör sig om ett lån på ett års tid så kan du använda den effektiva räntesatsen för att jämföra och hitta det bästa erbjudandet.

Lån har många kostnader

Att lån har ränta är knappast någon nyhet. Räntan anges som en procentsats på den summa som du lånar. Ju lägre räntan är desto bättre för den som tar lån. Dessutom så kan det finnas räntefria lån där du alls inte måste betala extra på detta vis. Men räntan är inte den enda kostnaden för lånet.

Till räntan så kommer det en rad olika avgifter. Du får betala för att lägga upp lånet, det kan tillkomma aviavgifter som är kostnaden för att räkningen för lånet alls ska skickas till dig, och så vidare. Eftersom lånet har så många olika avgifter så kan det vara svårt att få grepp om hur mycket det egentligen kostar.

När det rör större bolån så kan lånet dessutom ha olika delar med olika räntesatser. Det gör att kostnaden för lånet förändras från månad till månad och år till år. Som konsument så kan du använda effektiv ränta för att bättre förstå den totala kostnaden. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader och uttrycks som en procentsats.

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan kommer att bero på mer än avgifter och du bör vara medveten om att den inte kommer att vara samma sak för varje person. Banker och kreditgivare måste enligt lag ange denna kostnad. Du kan kontakta banken och be att få uppgiften för ett lån som du är intresserad av. Det är viktigt att förstå att den procentsats du får inte kan vara slutgiltig tills du har genomgått en kreditupplysning.

Svagare ekonomi ger en högre effektiv ränta helt enkelt för att långivaren behöver gardera sig för det tillfälle då du inte kan betala tillbaka. När du ser en räntesats angiven på en sida för lån online så är det den nominella räntan. Den kan se mycket attraktiv ut och visst kan det vara så att du får en fin total kostnad för ditt lån.

Det är i ditt låneavtal som du kommer att se den effektiva ränta som kommer att gälla för dig. Den är då samma sak som samtliga kostnader som du kommer att ha för ditt lån. För att du ska kunna jämföra olika kreditgivare så måste du få denna siffra och det innebär många gånger att du faktiskt måste ansöka om lånet.

Den nominella räntan som anges på kreditgivarens hemsida är en fingervisning. Den kan mycket väl hjälpa dig att jämföra och att hitta rätt. Men du måste vara medveten om att den slutgiltiga kostnaden beror på ditt specifika lån.

Så räknas den effektiva räntan ut

Den effektiva räntan baseras på den kostnad som du kommer att ha per månad i form av återbetalning och hur många gånger per år som du ska göra betalningar. Den kostnad du har per månad påverkas av flera olika saker som hur mycket du lånar, vad den nominella årsräntan är och även antal återbetalningsperioder.

effektiv ränta

Du kan inte sitta med papper och penna för att räkna ut den effektiva räntan. Formeln är för komplicerad. Banker och kreditgivare använder sig av kalkylprogram för att göra detta. Men det som är viktigt för dig att förstå är att en högre årsränta och fler betalningstillfällen kommer att ge en högre effektiv ränta.

Nu förstår du varför villkoren för ditt lån blir så viktiga. Om du ska ta ett bolån så gäller det ju att det läggs upp på ett sätt som gör att den effektiva räntan minskar. När du får ett förslag så blir det enklare för dig att se hur attraktivt det är tack vare denna räntesats som ger dig hela kostnaden.

Inte så relevant vid snabblån

En annan sak som du bör vara medveten om är att effektiv ränta handlar om lån för minst ett år. När du ser på lån som du tar för en månads tid så kommer den effektiva räntesatsen inte att vara så talande. Den kommer att bli mycket hög eftersom man här tar ut en mycket högre ränta och avgift jämfört med lånen som är för längre tidsperioder.

Om du tar villkoren för ett snabblån och räknar på dessa för ett år så blir det mycket dyrt. Men det här kommer ju inte att bli relevant för dig då du redan efter en till tre månader är klar med lånet. Den faktiska kostnaden motsvarar inte den effektiva räntan då det rör sms lån.

Snabblånen är en kortsiktig tjänst som du betalar mer för eftersom den ger dig snabba fördelar. Det kan liknas vid andra kortsiktiga tjänster som hotellnätter som också kostar mer om du jämför med hyra för lägenhet.

Använd den effektiva räntan på rätt sätt

Du ska alltså vara noga med att använda effektiv ränta som en mätstock på rätt sätt. Den är relevant för vissa blancolån som ligger på minst ett års tid. Men då du lånar pengar snabbt för en månad eller två så är det inte så intressant att se på kostnaden för ett år. Då bör du jämföra lånen på andra sätt för att komma fram till vilket som kommer att vara det allra bästa för dig.

En tumregel är att kreditgivare som kör med öppna kort och visar dig kostnader utan att hymla om detta är säkra och bra att använda sig av. Räntefritt lån låter kanon men är alltså inte alltid samma sak som ett gratis lån. Var medveten om kostnader och dina skyldigheter och rättigheter så får du ett bättre lån!