Hur mycket får jag låna?

Hur stort lån får jag ta? – Hur mycket du kan låna är individuellt och det finns ett flertal faktorer som kan göra skillnad för hur mycket du kan låna. Först och främst så beror det självklart vilken typ av lån du ansöker om. Det finns många olika typer av lån som snabblån, privatlån (blancolån), bostadslån och billån mm. Alla med olika lånebelopp räntor och avgifter. Sedan så beror det på vilken långivare du väljer – långivarna ställer olika krav på dig som låntagare och villkoren kan variera mycket dem emellan.

hur stort lån får jag ta

Din ekonomi sätter gränsen för hur mycket du kan låna

Din ekonomiska situation har stor betydelse för hur mycket du får låna. Långivarna har som skyldighet att göra en grundlig kreditkontroll av dig när du ansöker om ett lån. Detta görs med en kreditupplysning från det kreditupplysningsföretag de valt att samarbeta med – vanligtvis Upplysningscentralen (UC), Bisnode eller Creditsafe. Har du tillexempel betalningsanmärkningar så kan det bli ett problem vid en ansökan även om det finns vissa långivare som tillåter dig att ha ett begränsat antal anmärkningar men ändå godkänna din ansökan.

Flera kreditförfrågningar kan ge problem

När en bedömning av din kreditvärdighet görs så kan långivaren ta med hur många kreditförfrågningar som gjorts på dig tidigare. Har många förfrågningar gjorts så kan detta ställa till problem för dig när du vill låna även om du har en stabil ekonomi i övrigt.

Låna med betalningsanmärkning

Har du en ekonomi som inte är helt ok med tillexempel betalningsanmärkningar och liggande skulder så kan det bli ett problem vid en låneansökan. Vissa långivare tillåter dock att du har ett visst antal anmärkningar eller skulder. Vårt tips för din egen skull är att du alltid försöker bli skuldfri och blir av med betalningsanmärkningar innan ett eventuellt lån tas då en det är lättare att hamna djupare ner i skuldfällan annars. Kan du visa upp en fläckfri och städad ekonomi kommer du ha mycket större chans att få ett fördelaktigt lån och ha ett större antal långivare att välja på vid en låneansökan. Om du har betalningsanmärkningar men ändå bestämt dig för att ta ett lån så listar vi långivare som tillåter betalningsanmärkning.
[pt_view id=”7f7e779kbv”]