Du har säkert hört begreppet annuitetslån som beskriver lån som löper över en längre tidsperiod. Annuitetslånet innebär i praktiken att summan av amortering och ränta förblir konstant under betalningsperioden. Dessutom så innebär upplägget på den här typen av lån att amorteringstakten är långsammare i början av belåningsperioden och snabbare mot slutet.

Att veta precis hur mycket du ska betala varje månad kan vara en stor fördel. Det gör att du upplever en trygghet och att du inte behöver oroa dig för överraskningar då tiden för månadens avbetalning kommer. Men inga lån är guld och gröna skogar. Det finns givetvis nackdelar med annuitetslån som du bör vara medveten om då du väljer denna form.

Vad är annuitetslån?

Varje månad så betalar du av på ditt lån, beloppet är annuitetsbeloppet. Då det rör sig om ett annuitetslån så kommer det alltid att vara lika stort. Det betyder inte att du har fast ränta. Räntan kan förändras under låneperioden. Då kommer ditt lån att justeras. Det kan bli så att du får betala under en längre period. Dessutom så kan långivaren justera de två delarna som din återbetalning består av, räntan och amorteringen.

Det går att öka amorteringen då räntan sänks, eller tvärtom, att sänka amorteringsbeloppet om räntedelen blir större. Det finns lite olika typer av annuitetslån och det är viktigt att du diskuterar den variant som du vill ha med din bank eller kreditgivare. Vad som görs när räntan förändras får betydelse för vad ditt lån kommer att kosta.

Var noga med att förstå reglerna och villkoren för annuitetslånet som du får. Innan du tecknar det så har du möjlighet att avtala om detta. Dessutom så kan du se till att ditt avtal inkluderar möjligheten till förändringar utan att det ska kosta dig extra. Det kan till exempel vara att du vill ha möjligheten att förändra fast ränta till rörlig och tvärtom.

annuitetslån

Vad är fördelen med detta lån?

Den stora fördelen med annuitetslånet är att du får jämna månadsbetalningar. Det leder till stabilitet och lugn och ro i din ekonomi. En annan viktig fördel är att du på detta sätt kan se till att du slipper höga månadskostnader i början av löptiden för lånet. Om du har tagit ett topplån för att få ett bolån så kan detta få stor betydelse.

Då det stora lånet inte blir så dyrt från start så klarar du av att samtidigt betala av privatlånet som är dyrare och ska betalas in snabbare. Annuitetslånet är också ett bra val då din ekonomi ser stabil ut och du inte förväntar dig några större ändringar under kommande år. Då kan det vara skönt att veta att samma summa dras och att du har pengarna som krävs för detta via din lön.

Nackdelar med annuitetslånen

Det finns några nackdelar med annuitetslån som vi inte kan bortse från. Den här typen av lån blir dyrare än andra. Det beror på att amorteringstakten är så pass långsam i början av låneperioden. Det som är en fördel är alltså samtidigt en nackdel. Du får helt enkelt väga det ena mot det andra och komma fram till vad som är viktigast för dig.

Om räntan förändras kraftigt i någon riktning under låneperioden så kan det också innebära en nackdel. Det här beror lite på hur lånet är upplagt. Om du har en form där du kommer att betala mindre i amortering och mer i ränta när räntan höjs så innebär ju det att ditt lån blir större än vad det var från start.

Om du istället kommer att justera månadsbetalningen när räntan ändras så leder det till osäkerhet vad gäller hur mycket du ska betala varje månad. Det kan också se som en möjlig nackdel med annuitetslånen.

Ska du välja annuitetslånet?

När det rör större lån som bolån som ligger över flera års tid så är annuitetslånen ett bra alternativ. Om du ska välja den här typen av lån kommer att bero på många olika saker. Men rent allmänt så kan det vara rätt val om det är viktigt för dig med samma månadsbetalning varje månad.

För den som inte är så betalningsstark då lånet tas så finns det klara fördelar med den här strukturen. Om du vet att du kommer att få en starkare ekonomi under kommande år så kan annuitetslånet bli det bästa valet för dig.

Du ska också betänka om en månadsbetalning som alltid ligger på samma nivå eller ett lån som blir billigare är viktigast. Skillnaden på kostnad kan bli markant och det bör du vara medveten om. Be att få en kalkyl på lån med rak amortering och på annuitetslån så att du kan jämföra innan du bestämmer dig.

Om det däremot är så att du vet att du vill bli av med lånet så fort som det går så är annuitetslösningen inget för dig. Då ska du köra på rak amortering istället. Det här gör att du får en mindre kostnad varje månad men att du i starten kommer att få betala mycket mer. Om ekonomin håller för detta så är rak amortering att föredra.

Ta rätt lån

För att du ska få rätt lån så måste du beakta kostnader idag såväl som framöver. Du måste beakta dina inkomster idag och vad som kan förväntas i framtiden. Det här är inte alltid så enkelt att göra som lekman. Därför är det viktigt att du får rådgivning från en person som förstår sig på olika typer av lån och som kan utvärdera din ekonomi och livsstil på rätt sätt.

Kom ihåg att ett annuitetslån kan vara något som du kommer att få betala på i över tio års tid. Det är en lång period och då gäller det verkligen att du får villkor som passar dig. Så lägg tid på att jämföra och lära dig mer om olika låneformer innan du tecknar låneavtal med en bank eller annan kreditgivare.