Vi har recenserat och lämnat vårat omdöme på långivare, låneförmedlare och banker i Sverige. Du ser även kundomdömen och får reda på all information du bör känna till innan du bestämmer dig för att ansöka om lån.

Långivare, banker och låneförmedlare inom privatlån

Här kan du läsa recensioner och omdömen om långivare inom privatlån samt ett flertal låneförmedlare. Ett låneförmedlingsföretag tar fram det bästa erbjudandet till dig från flera olika låneföretag. På så sätt kan du få ett mer förmånligt lån.

Låneföretag som erbjuder snabblån

Här ser du recensioner och omdömen för alla snabblånegivare. Genom denna låneform kan du låna en mindre summa snabbt, men kom i håg att dessa lån kan bli kostsamma med höga räntor och avgifter då dessa klassas som hökostnadskrediter. Du kan läsa mer om vad en högkostnadskredit innebär här.

Vad är en långivare?

En långivare erbjuder utlåning av pengar till företag eller privatpersoner mot en viss ränta. Långivaren kan även benämnas som borgenär eller ägare av fordringar och genomför en egen bedömning av låntagarens kreditvärdighet och betalningskapacitet i förhållande till det ansökta beloppet och typen av lån.

långivare online

Tidigare var det i stort sett enbart banker som beviljade lån, men dagens digitala möjligheter har omvälvt lånemarknaden och förenklat processen avsevärt. Detta gäller särskilt för så kallade smålån, där hela processen sker online.

Villkoren för lånet, såsom ränta och amorteringskrav, bestäms sedan baserat på riskbedömningen. Eftersom varje lånföretag har sin egen metod för att bedöma risk skiljer sig villkoren alltid åt mellan olika typer av företag. Dessutom fokuserar många i lånebranschen på olika segment av låntagare i landet och skapar anpassade lösningar för specifika behov.

Även om en långivare kan vara en familjemedlem eller vän, associeras begreppet främst med professionella låneföretag och banker. Den som lånar ut pengar till dig benämns som fordringsägare, medan du som tar lånet blir gäldenär.

Skillnaden på långivare och låneförmedlare

Det finns en väsentlig skillnad mellan långivare och låneförmedlare. Långivaren lånar ut pengar till dig medan låneförmedlare istället är en mellanhand mellan dig och långivaren.

Hos en låneförmedlare har du störst chans att hitta lån med bäst villkor eftersom låneförmedlaren jämför och hittar det bästa erbjudandet till dig från flera låneföretag.

Det är ej ovanligt att en förmedlare är knuten till 30 – 40 företag. Därför kan du få bäst villkor och låg ränta genom en låneförmedling. Dessutom sparar du din tid av att själv studera alla långivares räntor och avgifter.

En låneansökan genom förmedlare sker ungefär på samma sätt som hos en traditionell långivare. Du fyller i dina uppgifter i ett ansökningsformulär, efter en kreditkoll matchas dina uppgifter med passande låneföretag.

Vilka låneföretag är bäst?

Vilka kreditgivare som rankas högst beror helt på vilken typ av lånebehov du har och vilken räntenivå du är beredd att acceptera. När det gäller bolån, som kräver betydligt mer av dig som låntagare än exempelvis ett privatlån, dominerar fortfarande de stora bankerna på marknaden eftersom andra långivare inte kan erbjuda liknande belopp.

Visserligen finns det några utmanare på marknaden, men dessa långivare tar oftast ut en betydligt högre ränta för sina bolån jämfört med de större bankerna. De flesta långivarna har inriktat sig på mikrolån eller privatlån som då kommer utan krav på säkerhet.

  • Mikrolån innebär alltid mindre lånebelopp som snabbt betalas ut när lånet godkänns. Tanken är att dessa lån också ska återbetalas relativt snabbt, vilket vanligtvis resulterar i högre räntesatser.

  • Privatlån utan säkerhet kan vara lite större. Maxbeloppet hamnar ofta någonstans över en halv miljon kronor. Hur mycket du kan låna kan skilja sig åt från företag till företag.
  • Peer-to-peer-lån, även känt som P2P-lån, är en allt mer populär låneform som har vunnit terräng på senare tid. Denna modell innebär att både långivare och låntagare är enskilda privatpersoner.

För de som har betalningsanmärkningar kan P2P-lån vara ett utmärkt alternativ att överväga. Medan andra traditionella företag med största sannolikhet skulle avvisa deras ansökningar, öppnar P2P-lån upp möjligheten till finansiering. En viktig aspekt att notera är att det alltid finns en mellanhand eller en plattform som underlättar dessa lån.

Finns det långivare som aldrig säger nej?

Vi vågar påsta att det inte finns en enda långivare som aldrig säger nej. Däremot finns det långivare utan omöjliga krav. Du kan jämföra och se vilka krav som ställs genom att läsa våra omdömen om långivarna här på Lånfinans.se

Kan jag låna utan BankID?

Att ta ett lån utan BankID är möjligt men det är inget som är vanligt numer. I regel krävs det att att du verifierar dig med e-legitimation hos nästan alla kreditgivare. Att välja en långivare utan BankID medför att det kommer ta betydligt längre tid att ansöka om ett lån. En ansökningsprocess med BankID är inte bara snabbare, det är även säkrare och bra mycket smidigare.

Om du ej vill eller har möjlighet att identifiera dig med BankID går det som sagt hos vissa låneföretag men tänk då på att dokument kommer att behövas skickas in manuellt.

Kan jag låna pengar från flera lånföretag samtidigt?

Ja, det är möjligt. Många väljer till exempel att ha sitt bolån hos en storbank samtidigt som de har sina kreditkort kopplade till andra låneföretag. Det är också möjligt att flytta lån från ett lånföretag till ett annat. Det är dock viktigt att vara medveten om att det kan bli kostsamt att ha för många olika krediter, eftersom varje individuellt lån innebär räntekostnader. Att ha spridda lån i kombination med en ansträngd ekonomi är den vanligaste orsaken till att människor hamnar i det beryktade TV-programmet Lyxfällan.

Hur väljer jag rätt kreditgivare?

Som låntagare är det viktigt att vara noggrann när du väljer kreditgivare. Det finns aktörer som inte är seriösa, och man vill undvika att bli lurad att ta ett lån som i slutändan kostar mer än själva lånebeloppet. En pålitlig kreditgivare bör tydligt marknadsföra sina olika krediter samt lån. Företaget bör även tydligt marknadsföra sina villkor.

Som låntagare bör du ha en klar uppfattning om hur mycket lånet kommer att kosta dig. Det är bra att redan från början veta hur mycket du behöver låna och vad du kommer att använda pengarna till. Även om långivaren kanske inte har stor betoning på ändamålet, underlättar det för dig som låntagare att hitta ett lån som passar dina behov. En annan viktig aspekt kan vara långivarens snabbhet i att bevilja lånet. Som låntagare kan du ha bråttom att få ditt lån godkänt, vilket innebär att traditionella banklån kan uteslutas och istället bör du söka dig till långivare som erbjuder snabblån.


Vilka långivare bör jag vara försiktig med?

Det är viktigt att inte förbise tryggheten som en etablerad bank kan erbjuda. När du lånar pengar online bör du alltid vara försiktig eftersom det finns många aktörer som inte är rakt igenom seriösa.

En generell tumregel är att ett lån inte bör beviljas alltför lättvindigt. Om det krävs minimala uppgifter om din ekonomi eller livssituation bör du vara vaksam. Det finns pålitliga webbplatser som har listor på inte bara seriösa långivare utan även företag som är mer oseriösa.

Det är att föredra att långivaren är godkänd av Finansinspektionen (FI). De bör också tydligt marknadsföra sina villkor för lån. Välj alltid en kreditgivare som är auktoriserad. Kom ihåg att noggrant granska detaljerna gällande räntesatser och avgifter. Samtidigt är ett lån fortfarande ett lån. Som låntagare har du självklart ett ansvar att återbetala pengarna enligt villkoren i avtalet, oavsett varifrån pengarna kommer.

Åtta viktiga faktorer att tänka på när du jämför låneföretag:


  1. Val av kreditupplysningsföretag för bedömningar:
    Vilket kreditupplysningsföretag använder långivaren? Detta kan påverka bedömningen av din kreditvärdighet och låneansökan.
  2. Flexibilitet vid betalningsanmärkningar och skulder:
    Kan du få ett lån trots betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden? Det är viktigt att veta om långivaren har en mer flexibel inställning till sådana situationer.
  3. Lånens olika typer:
    Vilka olika typer av lån erbjuder banken eller långivaren? Det kan vara fördelaktigt att ha tillgång till olika typer av lån, såsom blancolån, billån eller bolån, beroende på dina specifika behov.
  4. Ränta och övriga kostnader:
    Vilken ränta och vilka andra kostnader tillkommer vid lånet? Det är viktigt att noga granska dessa kostnader för att få en korrekt bild av det totala beloppet du kommer att betala tillbaka.
  5. Låneförmedlingstjänst:
    Fungerar långivaren som en låneförmedlare som tar in offerter från mer än ett låneföretag? Detta kan ge dig möjlighet att jämföra olika alternativ och hitta det bästa erbjudandet för dina behov.
  6. Kundtjänst och support:
    Hur fungerar kundtjänsten och supporten hos banken eller långivaren? Det är viktigt att veta att du kan få hjälp och support vid behov, både före, under och efter låneansökan.
  7. Smidighet vid låneansökan och utbetalningar:
    En enkel och snabb ansökningsprocess samt snabb utbetalning kan vara avgörande vid akuta behov.
  8. Omdömen och kundrecensioner:
    Finns det positiva omdömen och bra kundrecensioner om banken eller långivaren? Att läsa om andra kunders erfarenheter kan ge dig en bättre uppfattning om långivarens rykte och pålitlighet.

Genom att noggrant överväga dessa åtta faktorer kan du ta ett mer informerat beslut när du väljer en långivare som passar dina behov och ger dig den bästa möjliga upplevelsen.

Hur tjänar en långivare pengar?

Det är blandannat genom ränta från lånen som långivaren tjänar pengar. Men detta är inte den enda inkomstkällan, de tjänar även pengar på olika avgifter. Det kan handla om uppläggningsavgifter, förlängningsavgifter, aviavgifter, påminnelseavgifter, förseningsavgifter, dröjsmålsränta med mera.

Vi ska dock komma ihåg att vissa låneföretag kan ge dig en låg ränta och smatidigt erbjuda låga avgifter. Då tjänar de istället sina pengar på att erbjuda förmånliga lån, och kan på så sätt locka kunder. Vilket i slutändan gör att företaget tjänar mer pengar. Ett exempel på detta är Ferratum.

Pierre Massamiri