Vill du ta ett lån men har fått ett nej från banken? Istället för att vända dig till sms lån med höga räntor kanske det finns ett annat alternativ. Det går nämligen att få lån med borgensman, även om banken inte är övertygade om att du kan betala tillbaka lånet.

Jämför 2 st lån med borgensman

lendo
Belopp:

10 000 - 600 000 kr

Löptid:
1 - 15 år
Effektiv ränta:
4,70 - 33,75 %
Låneansökan på 2 minuter
Låna på helger, kvällar och nätter
Tillåter betalningsanmärkning

Lånebelopp10 000 - 600 000 kr
Lånets löptid1 - 15 år
Ränta3,50 - 28,00 %
Effektiv ränta4,70 - 33,75 %
Långivare42 st
Typ av lånLåneförmedlare
KreditupplysningUC
DirektutbetalningNej
Räntefritt lånNej
HelglånNej
Utan UCNej
Lån med betalningsanmärkningOK
Låneansökan med BankIDJa
Betalningsfria månaderJa
Lån med medsökandeJa
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

enklare lån
Belopp:

5 000 - 600 000 kr

Löptid:
1 - 20 år
Effektiv ränta:
5,07 - 33,46 %
Få svar direkt på låneansökan
Bäst villkor från 39 långivare
Betalningsanmärkning OK

Lånebelopp5 000 - 600 000 kr
Lånets löptid1 - 20 år
Ränta4,95 - 29,95 %
Effektiv ränta5,07 - 33,46 %
Långivare39 st
Typ av lånLåneförmedlare
KreditupplysningUC
DirektutbetalningNej
Räntefritt lånNej
HelglånNej
Utan UCNej
Lån med betalningsanmärkningOK
Låneansökan med BankIDJa
Betalningsfria månaderNej
Lån med medsökandeJa
Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%.

Bättre chans till lån med borgenslån

Allt från en låg inkomst till usel kreditvärdighet kan påverka din låneansökan. Som tur finns borgenslån tillhands, alltså lån där en bekant, familjemedlem eller annan anhörig går i borgen för dig när du vill låna pengar. Du kommer att ha avsevärt större chans till att låna med borgensman, dessutom kan man få ned räntekostnader och få ett bättre låneavtal. Vi har skrivit en guide om vad du behöver känna till när det kommer till att ta ett lån med borgenär. Denna kan du läsa här nedan.

Vad är en borgensman?

En borgensman är en person som kan hjälpa dig om du inte får ett lån från banken. Denna person skriver då under ett kontrakt på att hen kommer betala tillbaka lånet om du inte kan göra det själv. Detta ger banken en extra säkerhet vilket gör det enklare för dig att få ett borgenslån. 

Det behöver dock inte bara handla om ett lån. Man kan faktiskt gå i borgen för alla olika typer av kontrakt, till exempel ett hyreskontrakt eller en entreprenad. En av de vanligaste formerna av borgen är en när en förälder går in som borgensman för sitt barns första banklån.

Exempel på personer som kan gå i borgen

  • Föräldrar: Mamma eller Pappa.
  • Syskon: Bror eller syster.
  • Vänner och bekanta.
  • Kollegor och affärspartners.

Viktiga begrepp

När vi pratar om borgen finns det många ord som man behöver känna till. Nu ska vi gå igenom några av de viktigaste och ge en kort förklaring för varje ord.

  • Borgensman
    
Borgensmannen är den person som skriver under på att betala tillbaka ditt lån. Behöver självklart inte vara en man.
  • Borgenär

    Den person som borgensmannen lovar att betala tillbaka pengarna till. Vid ett banklån är detta banken som lånar ut pengarna.
  • Gäldenär

    Gäldenären är den personen som borgensmannen går i borgen för, alltså den person som lånar pengarna.
  • Medlåntagare

    Medlåntagare är ett alternativ till en borgensman. Då tar någon annan ett lån tillsammans med dig och ni delar sen på ansvaret för lånet.

Medlåntagare eller borgen?

Vilket alternativ är det bästa för er och vad är skillnaden på dem? Den största skillnaden mellan en medlåntagare och en borgensman är ansvaret. Att ta ett lån med borgensmannen som har gått i borgen för en borgenär blir bara ansvarig att betala tillbaka lånet om borgenären inte gör det. 



Om du är medlåntagare på ett lån har du istället exakt samma ansvar som huvudlåntagaren. Det innebär att ni båda är skyldiga att betala tillbaka lånet. Hur ni sen lägger upp det privat lägger banken sig inte i. Den stora fördelen med att ha en medlåntagare är att det blir ännu lättare att få ett lån, detta då banken kommer att kolla på er kombinerade inkomst istället för att bara kolla på huvudlåntagarens inkomst. 



Däremot bör du alltid tänka efter en extra gång innan du skriver på för att bli medlåntagare. Självklart bör du göra detta även som borgensman men som medlåntagare har du ett mycket större ansvar över lånet. Om huvudlåntagaren inte betalar kommer banken vända sig till dig direkt istället för att försöka kräva pengarna av huvudlåntagaren.

Vem kan bli borgensman?

Egentligen kan vem som helst gå i borgen för någon och bli en borgensman. Vanligast är självklart föräldrar eller vänner men det finns faktiskt inget formellt krav. Det enda som krävs är att banken godkänner din borgensman. 



I praktiken innebär det att borgensmannen måste klara en kreditundersökning och måste ha en inkomst stor nog att på egen hand kunna betala tillbaka lånet i det fall du inte kan det. Om du känner någon med god ekonomi och som har en bra kredithistorik känner du nog en perfekt borgensman. 



Rekommenderat är självklart också att du bara går i borgen för någon som du känner och litar på. Om personen du har borgat för inte betalar tillbaka lånet kommer du vara ensam ansvarig att betala tillbaka pengarna till banken, något som kan bli en dyr historia. Tänk därför efter noga innan du skriver under avtalet.

Vanliga frågor och svar om lån med borgensman

Hur mycket kan jag låna med borgensman?

Hur stort lån du kan få beror på vilken långivare du väljer samt vilket typ av det handlar om. Med en borgenär kommer du sannolikt få bättre lånevillkor.

Vilka låneformer är vanliga att ta med borgenär?

Det är främst när du vill låna större lånesummor som en borgenär kan behövas. Vanligt är att ta hjälp av en borgensman när man tar ett bostadslån men även andra låneformar förekommer.

Vad är ett borgenslån?

Ett borgenslån är ett lån där en tredje part, borgensmannen, går i borgen för den som lånar. Denna garanterar återbetalningen av lånet om du som låntagare inte kan betala. Den som går i borgen kan vara en vän, mamma eller pappa, bror eller syster, kollega eller annan anhörig.

Vad är fördelarna med ett lån med borgensman?

Fördelarna med ett lån med borgensman innefattar större möjlighet att få ett lån beviljat, även om din egen kreditvärdighet är låg. Det kan också leda till lägre räntevillkor.

Kan jag låna med borgensman om min kreditvärdighet är dålig?

Ja, ett lån med borgensman är ett bra alternativ även om din kreditvärdighet är låg. Borgensmannens goda kreditvärdighet kan få långivaren att lita på dig och din betalningsförmåga.

Vilka krav finns på en borgensman?

En borgensman måste vara myndig, alltså 18 år fyllda, ha en god kreditvärdighet och och kunna ta på sig ansvaret att betala tillbaka lånet om låntagaren ej kan göra det.

Kan en person vara borgenär för flera lån samtidigt?

Ja, det är fullt möjligt för en person att vara borgensman för flera lån på en och samma gång. Men det är viktigt att överväga detta ansvar noggrant och säkerställa att man har kapacitet för återbetalning.

Hur påverkar ett borgenslån borgensmannens kreditvärdighet?

Om låntagaren ej kan återbetala lånet och borgensmannen måste träda fram och betala, kan detta påverka borgensmannens kreditvärdighet på ett negativt sätt.

Vilka risker är förknippade med att vara borgensman?

Som borgensman innebär det att du tar på dig en risk gällande din egna ekonomiska situation. Det är viktigt att vara medveten om de risker man tar genom att gå i borgen för någon annan så man sjäv ej hamnar i ekonomisk knipa.

Pierre Massamiri
Senaste inläggen av Pierre Massamiri (se alla)