När du behöver pengar omedelbart bums så kan det kännas lockande att ta ett så kallat sms lån som gör att du får pengarna till ditt bankkonto snabbt. Det är många svenskar som drar nytta av möjligheten att ta ett lån utan säkerhet och få pengarna på nolltid. Väljer du en seriös kreditgivare så är det här ett säkert lån. Men det finns en hel del att förstå innan du tar lånet. Ett bra snabblån handlar inte bara om de villkor som du får från banken.

Här är allt du behöver veta om sms lån innan du tar det. Läs igenom och tänk till så att du är säker på om ditt beslut om att ta lån, eller att avstå, är korrekt.

Ett kärt barn med många namn

Vi börjar med att se på namnen som alla betyder samma sak, nämligen ett snabblån. Detta lån är populärt och kärt och har därmed också en hel del smeknamn. Här är några mycket vanliga namn som används av kreditgivare och låntagare:

 • Sms lån
 • Snabblån
 • Mikrolån
 • Mobillån
 • Internetlån
 • Korttidslån
 • Privatlån
 • Pay day loan (snabblån på engelska)

Det engelska namnet på snabblån är mycket talande. Tanken med detta lån är ju att du ska betala tillbaka så snart som lönen kommer. Men idag så finns det sms lån som sträcker sig över mer än en månads tid. Om du lånar mer än någon tusenlapp så kan det ju bli svårt att betala tillbaka med en lön som ska räcka till mer än lånet. Numera så finns det faktiskt privatlån som går under titeln mikrolån men som innebär att du tar över 100 000 kronor i lån. Dessa kommer med flera år som återbetalningstid.

sms lån

Sms lån är en kortsiktig lösning

För de flesta så är sms lånet en kortsiktig lösning och det bör du tänka igenom. På kort sikt så är det ju jättebra att du kan ta hand om en utgift som inte låter sig vänta på. När du behöver laga bilen, tänder eller annat som krävs för att din vardag ska fungera så är det ju inte så mycket att snacka om.

För att snabblånet ska vara en bra kortsiktig lösning så måste du vara säker på att du kommer att ha pengarna för att betala tillbaka på kort sikt. Den som tänker sig att snabblånet är en lösning för att betala tillbaka på andra lån är ute och cyklar. Då är det snarare av intresse att se på smarta samlingslån.

Oavsett vad du ska använda pengarna till så bör du tänka igenom varför den oväntade utgiften har uppstått. Har du varit ovarsam med din ekonomi? Om du har det så är det dags att ta ekonomisk rådgivning och lägga upp en ny plan för din ekonomi. När du tänker till så kan sms lånet vara det som får dig att ändra din livsstil och på så vis få en bättre ekonomi på lång sikt.

Om en kortsiktig lösning är den bästa lösningen för dig just nu så kommer kostnaden för snabblånet att kunna ses som skälig.

Lär dig förstå kostnaden

Vad kommer ditt sms lån att kosta? Det är en så självklar fråga som så många glömmer att ställa sig. Det är lätt att fokusera uteslutande på hur mycket du kan låna och hur snabbt. Men kostnaden är något som kan påverka hur attraktivt ett lån är. När det gäller mikrolån så måste du se på ränta och omkringliggande kostnader som uppläggningsavgift och aviavgift.

Seriösa kreditgivare ska vara tydliga med kostnader för lån. De kan inte säga vad som helst för att du ska ta lånet. I Sverige så reglerar marknadsföringslagen vad kreditgivare får säga om sina lån så de kan till exempel inte hävda att det är gratis då det inte är det.

vad kostar sms lån

Men du måste förstås vara medveten om att kreditgivare vill få sina lån att se attraktiva ut. På grund av detta så kan kostnader gömmas i mindre text som kan vara nog så finstilt. Den effektiva räntan beskriver den totala kostnaden för ditt lån. Du kan räkna med att den kommer att vara hög för ett snabblån som du betalar tillbaka på en till tre månaders tid.

Kostnaden är alltid hög för den här typen av privatlån. Det är den stora nackdelen. Det här kan jämföras lite med hur lokala butiker är dyrare då de erbjuder en närservice och inte har samma tillgång till lager som större matbutiker har.

Du betalar mer för tjänsten som innebär att du får pengarna snabbt och utan frågor. Det är upp till dig att bestämma dig för om kostnaden gör lånet skäligt eller inte. Men det viktigaste är att du är medveten om vad det kostar, detta oavsett hur mycket du lånar.

Vad ska du ta snabblån för?

Något som kan avgöra huruvida kostnaden är skälig eller inte är vad du tar ett sms lån för. Det här kan förstås vara något mycket individuellt men rent allmänt så kan man säga att följande saker kan ses som goda anledningar till ett säkert snabblån:

Hälsa – tandvård och andra behandlingar som inte kan vänta
Reparationer – Maskiner och fordon som du måste ha för att vardagen ska fungera
Tillfällen och möjligheter – När det dyker upp tillfällen och möjligheter som till exempel att resa till en billigare peng eller investera i ett bra och genomtänkt projekt

Det finns också saker som du absolut inte ska ta snabblån för och de är:

 • Spel och dobbel
 • Riskprojekt
 • Andra snabblån som du inte kan betala tillbaka

Om du är osäker på om det som du behöver pengar till är god anledning till ett mobillån så bör du få rådgivning av en person som förstår sig på ekonomi. Det är viktigt att du ser hela bilden och förstår fördelar såväl som nackdelar med lån.

Nya regler ger säkrare lån

En god nyhet kom år 2018. Då skärptes lagen för snabblånen. Man införde bland annat ett räntetak på dessa mikrolån och beslutade att kredit- och dröjsmålsränta inte får bli mer än 40 % över referensräntan. Dessutom så är det numera förbjudet att få en lånekostnad som överstiger det belopp som du först lånar. Om du lånar 1000 kronor så kan du alltså inte få en kostnad som överstiger 2000 kronor.

Till detta så kom det nya regler om marknadsföring av de snabba lånen. Den måste vara saklig och välbalanserad. Om inte så kan lånebolaget stämmas för reklam som luras och som leder till lån som inte borde tas.

nya regler 2018 för snabblån och sms lån

Välja rätt kreditgivare

Kreditgivare som verkar på den svenska marknaden kan alltså inte uppföra sig hur som helst, och det är bra. De bolag som har visat brister i sin verksamhet har fått varningar såväl som böter vilket har gett en avskräckande effekt. När du vänder dig till ett finansbolag som ger sms lån i Sverige så tar du inte en särskilt stor risk vad gäller att bli lurad. Det finns ett väl utvecklat säkerhetsnät i Sverige. Så för din del så handlar det mer om att välja en kreditgivare som motsvarar dina behov och krav på ett bra sätt.

När du ser på möjliga kreditgivare så ska du alltid lära dig mer om kostnader och vilka regler som gäller för lånen. Det här är information som kräver lite mer än att ögna igenom förstasidan som berättar om deras erbjudanden.

Om du är smart så kan du till och med kontakta kreditgivaren med chatt eller telefon för att få svar på dina frågor. När du gör det så kommer du genast att märka vilken attityd man har. Om du blir trevligt bemött trots att du ännu inte har tagit något lån och dina frågor kanske är väl enkla så är det bra. Tvärtom kan vara en indikation på att kreditgivaren inte ger en särskilt bra support.

Numera så är det svårt att komma undan med dålig service och regler som inte går att förstå. Du kan mycket snabbt ta reda på vad andra säger om den kreditgivare som du undersöker lite närmre. I forum online så delar andra svenskar med sig av sina erfarenheter. Då kan du bli varnad om ett bolag som mycket väl kan vara lagligt men som ändå gör det svårt att förstå vad sms lånet innebär.

Kom bara ihåg att allt som skrivs i forum online inte är sanning. Det finns besvikna personer som vill slå tillbaka. De läste inte reglerna för lånet och är sura för att det kostade mer än vad de trott. Kritik måste läsas med sunt förnuft. Om ett lånebolag inte har gjort något fel men ändå får en massa hårda ord från en anonym person i ett forum så är det inte samma sak som ett bolag som du ska undvika.

Tvärtom så kan det vara så att fina ord om en viss kreditgivare inte heller är sanna. Det kan mycket väl vara så att en person som vill marknadsföra tjänsten för lån skriver en massa bra i forum om den. Sunt förnuft är ett nyckelord. Det som verkar för bra är för det mesta också det. Snabblån kostar mer än vanliga lån och de kan ha tuffa regler för återbetalningstid. Om du får höra det motsatta så är det något som inte stämmer.

Bra och seriösa kreditgivare är ärliga. Det är klart att de kommer att beskriva sina snabblån som positiva och fördelaktiga, de vill ju låna ut pengarna. Men de ska aldrig försöka gömma information av kostnader eller säga att det inte kommer att kosta. Gör de det så kan du vara säker på att det finns bättre alternativ för dig för ett snabbt lån!

Finns det bonusar för lån?

Ja, det finns bonusar för snabblån. Du kan som ny kund erbjudas ett lån som är utan uppläggningsavgift. På så vis så kan du spara en slant på lånet. Det kommer fortfarande att ha kostnader i form av ränta och kanske också i form av annan avgift. Men det kan med bonusen bli billigt.

En bonus för sms lån kan du anta om du är säker på att kreditgivaren är seriös och att bonusen inte har dolda krav som gör att du förlorar på lånet. Undersök bonusens villkor för att ta reda på om den kommer att ge dig några verkliga fördelar eller om det bara är fina ord för att locka dig som ny kund.

Sms lån och kreditupplysningar

Det här är ett område som du måste förstå då du vill ta ett korttidslån. Det finns inga sms lån utan kreditupplysning med det finns snabblån utan UC. Upplysningscentralen lagrar de upplysningar som görs och det kan vara en nackdel för dig om du har köpt en hel del saker på kredit på det senaste. Det är nämligen så att många kreditupplysningar kan uppfattas som svag ekonomi varpå du kan nekas till lån som bolån.

Men det finns kreditupplysningsbolag som är frikopplade från UC. Dessa används av kreditgivare som erbjuder sms lån utan UC. Det här kan vara en stor fördel för dig som kanske planerar att ansöka om ett större bolån inom en snar framtid.

Kreditupplysningar måste göras och de är faktiskt bra även för dig. När kreditgivaren får en bra bild av din ekonomi så blir det lättare att avgöra om du är lämplig som låntagare. Om det framgår av din kreditupplysning för sms lån att du inte kommer att kunna betala tillbaka i tid så blir du nekad. Det är bra för dig eftersom det är en hjälp att hålla dig borta från ett träsk av skulder och lån.

Om du har betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan vara ett tecken på att du har riktigt usel ekonomi eller kanske på att du inte är särskilt ansvarsfull med dina pengar. Men de kan också vara tecken på att misstag har begåtts. När du har ordning på pengarna och fortfarande lider av gamla anmärkningar så är det inte kul. Men du ska veta att du kan få sms lån med betalningsanmärkning. Det här är mycket vanligt och det särskilt när det rör mindre summor pengar.

I och med att kreditgivaren kan avgöra från din kreditupplysning om du har en god ekonomi och stabil livsstil så får gamla misstag mindre betydelse. Det här kan kännas som en stor lättnad men var ärlig med dig själv. Om dina betalningsanmärkningar faktiskt innebär att du inte ska ta fler lån utan istället sanera i dina utgifter och lära dig hantera räkningar på rätt sätt så är det dags att göra precis detta.

Kommer lånet att bli dyrare med en betalningsanmärkning? Det har redan blivit dyrare just för att det är så flexibelt. Det är alltså inget som du enskilt får betala för. En anledning till att snabblånen kostar mer är den risk de innebär för långivaren.

Vad händer om du inte betalar tillbaka i tid?

Denna fråga är också mycket viktig. Olika kreditgivare har olika regler för lån som inte betalas tillbaka i tid. Det kan till exempel vara så att du genast får betala en hög straffavgift. Då kan lånet plötsligt bli mer än dubbelt så dyrt vilket kan kännas minst sagt irriterande. Varje bank har regler för vad som händer då lån inte betalas tillbaka i enlighet med lånekontraktet. Om du inte hittar dessa regler på hemsidan eller inte förstår det finstilta i kontraktet så måste du fråga om detta och få en förklaring som du förstår.

Det finns kreditgivare som kan ge uppskov. Det betyder att du kan förlänga lånet om du inser att det blir för tajt. Det här kommer att kosta mer men behöver inte bli så dyrt som då du får en straffavgift. När du tar ett sms lån så kan du ofta välja mellan olika återbetalningstid. Kortare återbetalningstid betyder ofta ett billigare lån, men välj bara detta då du är säker på att du kommer att ha pengarna då lånets sista inbetalningsdag har kommit.

Om du inte betalar tillbaka ditt snabblån i tid och sedan ignorerar de påminnelser som kommer med straffavgift så kommer ärendet att gå vidare till inkasso. Det här kan gå snabbt. Om du inte tar hand om inkassos krav så hamnar det hela till sist hos Kronofogden. Då blir det betalningsanmärkning och vidare åtgärder om du fortfarande inte betalar.

Om du just nu sitter med ett mikrolån och inser att du har missat betalningsdatum så ska du genast kontakta långivaren och ta reda på vad som gäller. Inget blir bättre av att du sopar det hela under mattan!

Kan man lita på jämförande sajter

Då du letar efter det bästa sms lånet så kan du se en fördel med sajter som jämför lån. Visst är det bra att få en lista med möjliga kreditgivare och den typ av snabblån och privatlån som de kan erbjuda. Men tänk på att jämförelser kan vara rätt så svåra att göra. När en sajt ger dig information som är tydlig och lätt att läsa igenom så är det bra. Men när en jämförande sajt hävdar att ett visst lånebolag är bättre än ett annat så beror det med största säkerhet på ekonomiska intressen.

Du ska alltså ta jämförande sajter för vad de är. När du vet vad du är ute efter så är de en bra källa till information. Men det är framförallt du själv som måste komma fram till vilken typ av mikrolån som kommer att passa bäst för dig.

jämför sms lån och snabblån

Kan man ta sms lån med dator?

Namnet får det ju att framstå som att sms lån bara kan ges via en mobiltelefon men så är det inte. Idag så kan du lätt få dessa lån med en helt vanlig dator online. Låneformuläret finns på kreditgivarens hemsida. Du kan välja att få svar via din mobiltelefon som sms eller med email. Det är enkelt och snabbt att fylla i ett låneformulär online och du behöver heller inte vänta länge på svar.

För många så finns det en fördel med att sköta snabblånet på mobilen. Då kan du ju ta hand om det då du är på väg. Men sms är inget måste. Idag så fungerar ju din smartphone som en mindre dator. Med den så kan du även sköta låneprocessen online med en webbläsare, via email eller med app.

Oavsett hur du väljer att ta ditt sms lån, med dator eller mobil, så ska du vara noga med säkerheten. Håll ordning på den information som du delar och får, och se till att obehöriga inte kommer åt din smartphone eller dator. Se över hur du skyddar dig elektroniskt på bästa sätt så att du kan låna snabbt och säkert med sms eller direkt online.