Ett billigt lån är ett lån med låga räntor och rimliga fasta avgifter som du kan betala tillbaka varje månad. När du letar efter billiga lån är det viktigt att titta på den faktiska räntan som visar hur mycket du måste betala i ränta och avgifter när du vill låna pengar.

Vem är billiga lån för?

Billiga lån är egentligen för alla som är intresserade av att ansöka om lån. Det rör sig inte om någon särskilt typ av lån, eller några extravaganta krav för att få ansöka. Istället så handlar det om att veta vad som gör ett lån billigt, och ett annat dyrt, samt att lära sig att hitta det billigare alternativet.

Billiga lån är särskilt fördelaktiga för dig som kanske redan har en ansträngd ekonomisk situation, eller för dig som älskar att få bästa möjliga erbjudande helt enkelt.

Allt du behöver veta om ränta och villkor för billiga lån

För att hitta det billigaste lånet är det viktigt att ha koll på hur mycket olika typer av lån brukar kosta, hur lång tid det tar att betala tillbaka och ränteintervallet.

Räntesatser

Olika typer av lån har olika ränteintervall. Oftast ser räntorna för snabblån och privatlån ut så här:

  • Snabblån: 4,9 – 40 %
  • Privatlån: 2,95 – 19,9 %

Själva räntan är något du bör titta på när du vill hitta billiga lån. Det är den som talar om för dig hur mycket ränta och avgifter du ska betala. För det mesta är realräntan på snabblån väldigt hög och kan ligga på allt från 6,7 % till 1 000 % eller mer.

Lånen utan ränta kan vara de billigaste och ha de lägsta räntorna. Det finns långivare som ger lån utan ränta, även känd som “gratislån”. Vanligtvis gäller det bara under en kort tid. Så det här är ett bra alternativ om du kan betala tillbaka lånet snabbt.

Men du bör kontrollera om andra avgifter, som en etableringsavgift, en förvaltningsavgift eller något liknande, har lagts till. Dessa kan göra lånet dyrare än andra, även om det inte finns någon ränta.

Lånebelopp

Hur mycket du kan låna varierar beroende på typen av lån och din kreditvärdighet. För de flesta snabblån och privatlån ser lånebeloppet ut så här:

  • Snabblån sträcker sig från 1 000 kr till 50 000 kr.
  • Privat lån sträcker sig från 5 000 till 600 000 kr.

Genom att ansöka om lånet med någon annan, det vill säga med en medsökande, så kan du låna mer pengar eftersom det visar att det är mer troligt att lånet kommer att återbetalas.

När ska man betala tillbaka

För att få ett lån för så lite pengar som möjligt bör du betala tillbaka det så snart som möjligt. Vissa långivare kommer inte att debitera dig ränta om du betalar tillbaka lånet inom en viss tid.

Men du måste vara säker på att du kan betala tillbaka lånet på den tid som avtalats. Så välj inte en tid för att betala tillbaka lånet som är för kort. För det mesta är det så här lång tid du har på dig att betala tillbaka

snabblån och privatlån:

  • Snabblån: 1 till 60 månader.
  • Privatlån: 1 till 20 år.

Även om du tar ett lån under en längre period så kan du vanligtvis lösa lånet i förtid utan några extra avgifter. Om ditt lån har en fast ränta så kan det dock resultera i att du behöver betala den eventuella ränteskillnaden i samband med att du löser lånet. Om du planerar att lösa lånet i förtid så är det därför ofta en bra idé att undvika en fast ränta.

Hur du hittar de billigaste lånen

Det enklaste sättet att hitta de billigaste lånen är genom att jämföra lån från flera banker och långivare. Detta görs enklast genom en jämförelsetjänst, på så vis kan du enkelt se alla villkor på en och samma plats utan att flera kreditupplysningar görs.

Det billigaste lånet är det lån som ger dig den mest fördelaktiga räntan, utan några extra avgifter. Detta är särskilt viktigt då vissa långivare erbjuder låga räntor men höga avgifter såsom uppläggningsavgifter och dylikt.

Vi rekommenderar därför att du tar dig en ordentlig titt på det alternativ du funderar på att välja innan du faktiskt skickar igenom din ansökan, för att undvika att du råkar ut för oväntade avgifter. Det är även viktigt att undvika fast ränta om du planerar att lösa lånet i förtid, då du annars behöver betala en ränteskillnadsavgift i samband med att du löser lånet.

Så för att summera:

  1. Använd jämförelsetjänster för att samla erbjudanden från flera banker och långivare.
  2. Leta efter det erbjudande som har lägst ränta.
  3. Kontrollera så att det inte finns några dyra avgifter utöver räntan.
  4. Om du planerar att lösa lånet i förtid, undvik fast ränta.

Fördelar och nackdelar med billiga lån

Nedan har vi samlat de största för- och nackdelarna med billiga lån på nätet från banker och långivare.

Fördelar med billiga lån

  • Du betalar mindre för lånet, vilket är mer fördelaktigt för din ekonomiska situation.
  • Med en lägre ränta så kan du lösa lånet snabbare, vilket är bra för din kreditvärdighet.
  • Den lägre räntesatsen gör att det är enklare för dig att sköta den månatliga återbetalningen.

Nackdelar med billiga lån

  • I utbyte mot att erbjuda en låg ränta, så väljer många långivare att istället använda sig av dyra avgifter för att kompensera för detta.
  • Billiga lån har ofta längre löptider, vilket gör att du betalar en hel del i ränta om du inte löser lånet i förtid.
  • Billiga lån ger dig ofta möjligheten att ta större lån, vilket kan resultera i att du tar ett större lån än nödvändigt, detta kan göra det svårare att klara av återbetalningarna.

Vanliga krav för billiga lån

För att få billiga lån måste du uppfylla vissa villkor. Låt oss titta på var och en av dessa.

  1. Du är minst 18 år gammal.
  2. Du är folkbokförd i Sverige, ofta sedan minst tre år tillbaka.
  3. Du måste ha en inkomstkälla som kan bevisa att du kan betala tillbaka lånet,
    Du bör inte ha några betalningsanmärkningar, dock så kan vissa långivare fortfarande erbjuda billiga lån.

Om du vill öka dina chanser att få ett ännu billigare lån så hjälper det om:

  1. Du tjänar minst 200 000 kronor om året före skatt, desto mer du tjänar desto billigare lån blir du erbjuden.
  2. Du har en fast anställning.
  3. Du har en deklarerad årsinkomst minst tre år tillbaka.
  4. Du har mindre än 300 000 kr i existerande lån och kreditkort.
  5. Du har inte gjort mer än 10 UC under det senaste året.
  6. Under de senaste 30 dagarna har du inte gjort någon UC.

Dessutom hjälper det om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande som har bra kredit. Du som låntagare är mest ansvarig för att lånet betalas tillbaka. Men om du har problem med att göra betalningar kan den medsökande kanske behöva betala tillbaka lånet.

Tips för att få de allra billigaste lånen

Här är några tips som hjälper dig att få ett billigt lån.

  1. Jämför olika banker och långivare
    För att hitta det billigaste lånet behöver du jämföra lån från olika banker och långivare. En låneförmedlare är ett bra sätt att jämföra lån eftersom de tittar på din kreditupplysning en gång och sedan ger dig erbjudanden från olika långivare. Så du behöver inte ansöka om separata lån från varje långivare och sluta upp med ett gäng kreditupplysningar så bara gör det svårare.
  2. Använd en medsökande
    När du ansöker om ett lån, räknar långivaren ut om du kommer att kunna betala tillbaka det. Om du inte har en hög inkomst och inte har en bra kreditvärdighet, är det bäst att ansöka om lånet med någon som har en bra kreditvärdighet. Det gör det mer sannolikt att du får ett lågkostnadslån eftersom din medsökandes inkomst kommer att räknas som din egen. En medsökande kan till exempel vara en partner, en familjemedlem eller en nära vän.
  3. Samla lån och krediter
    Har du flera lån med hög ränta kan du kombinera dem till ett större lån. Oftast innebär det att räntan blir billigare än om du hållit isär dina smålån. Du har också mindre att hålla reda på vad gäller räkningar och lån. Det är därför en bra idé att samla dina lån om du har möjligheten.

Vanliga frågor om billiga lån

Vilket är det billigaste lånet?

Vilket lån som är det allra billigaste lånet är något som kommer att variera från person till person. Detta beror på att olika banker och långivare erbjuder olika räntor och villkor till olika personer, det är något som är högst individuellt.

En långivare som erbjuder dig det allra billigaste lånet, är därför kanske inte det bästa alternativet för en av dina vänner som också försöker att få ett lån. Detta är varför det är en bra idé att jämföra banker och långivare innan du ansöker om ett lån.

På så vis får du enkelt en överblick för vilka de billigare alternativen är, så kan du enkelt och smidigt välja bland de.

Hur får man så låg ränta som möjligt?

Räntan fastställs oftast baserat på hur stor risk som låntagaren anser att lånet är. En person som exempelvis arbetar deltid, kommer därför alltid att ha en högre ränta än en person som arbetar heltid.

Faktorer som påverkar räntan är:

  1. Din årsinkomst och arbetssäkerhet.
  2. Din ekonomiska historik, betalningsanmärkningar och existerande lån och skulder.
  3. Om du ansöker om ett lån med eller utan säkerhet.

Vilka får inte ta lån?

Under rätt omständigheter så kan nästintill vem som helst bli beviljad för ett lån. Men det finns dock ett par saker som kan göra att man rentav inte får ta ett lån.

Följande personer får inte ta lån:

  • Personer som ej är folkbokförda i Sverige.
  • Personer som är under 18 år.
  • Personer som saknar ett bankkonto.

Följande saker kan göra det väldigt svårt att ta lån:

  • Öppna ärenden hos Kronofogden.
  • Låg inkomst eller arbetslöshet.
  • Omfattande existerande skulder.

Vad vill långivare veta när man tar ett lån?

I samband med att du ansöker om ett lån så görs alltid en kreditupplysning. Denna kreditupplysning ger långivaren det mesta de behöver veta för att sedan kunna bevilja eller neka din ansökan.

Det finns inga exakta regler om vilken information banker och andra långivare ska samla in vid en kreditupplysning, men generellt sett utgår kontrollen från hela din ekonomiska situation.

Långivaren måste titta på den information som behövs för att avgöra om du kan betala tillbaka lånet eller inte. För det mesta kommer långivaren att titta på din kreditupplysning för att se om informationen du gav om din ekonomi är sann. På så sätt får långivaren bland annat reda på om du har skulder hos Kronofogden och om du har fått en betalningsanmärkning. Det finns också databaser som förs av myndigheter, så som Kronofogdemyndigheten, och långivarens egna register och databaser som de kan använda för att kontrollera dina uppgifter.

Ibland visar kreditupplysningen att fler kontroller behöver göras, som om inkomsten du sa att du hade inte stämmer överens med vad kreditupplysningen säger. Då kanske du måste ge mer information eller bevis. Långivaren är alltid skyldig att berätta vilken information och vilken dokumentation du behöver ge dem så att de kan utföra en kreditprövning.

Vad ska jag göra om jag inte får lån någonstans?

Om alla långivare nekar dina låneansökningar behöver du sätta dig ner och titta på din ekonomiska situation. Hur mycket tjänar du och hur mycket spenderar du? Hur ser din kreditpoäng ut och vad kan du göra för att göra saker bättre? När du inte kan få lån från någonstans bör du sluta försöka och ta reda på varför och vad du kan göra på egen hand.

Titta på din ekonomi och se hur många lån och kreditkort du har. Hur mycket får du i inkomst varje månad och hur ser dina övriga kostnader ut? Genom att göra en hushållsbudget och skriva ner alla dina inkomster och utgifter vet du exakt hur mycket pengar som kommer in och hur mycket pengar som går ut. Överstiger dina kostnader de pengar du tjänar? Om så är fallet behöver du försöka att göra justeringar så att dina utgifter inte överstiger din inkomst.

Konsolidera dina lån om du har många dyra lån och kreditkort. Om du har många små lån och kreditkort kan det vara bättre att kombinera dem till ett större lån. Även om lånen sätts ihop till ett enda stort lån så får du sannolikt bättre villkor och lägre ränta. Detta hjälper dig att betala mindre, spara pengar och få din ekonomi i bättre form.

Ansök om ett omstartslån: Har du stora skulder, framför allt obetalda räkningar hos Kronofogden så kommer du inte att kunna få lån från de allra flesta långivare. Men man kan titta närmare på ett så kallat ”omstartslån” och ”skuldsanering”. Det är ett sista alternativ och kommer att kräva mycket arbete från din sida, men det är ett sätt för dig att komma på fötter igen om du har större problem med din ekonomi.

Läs även dessa guider

Pierre Massamiri
Senaste inläggen av Pierre Massamiri (se alla)