Du kan behöva låna pengar även om du är student. Kursböcker och en ny bärbar dator kostar pengar och ibland räcker inte hjälpen du får från CSN, även om allt du äter är nudlar.

Som ett resultat kan du behöva låna pengar som student. Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om studentlån, för att se om det är något som passar dig och din situation.

Vad är studentlån?

Studielån görs speciellt för personer som går på högskola, universitet eller andra skolor efter gymnasiet. Grundkraven för ett studielån är mycket lägre än för ett vanligt privatlån. Det beror på att de tar hänsyn till att du är student och därför vanligtvis har en mindre inkomst och en kortare kredithistorik.

Studentlån med betalningsanmärkningar

När det gäller möjligheten att ta ett studielån eller studentlån med betalningsanmärkningar så beror det till stor del på lånets art. Om du ansöker om ett vanligt blancolån så kommer dina betalningsanmärkningar troligtvis att påverka resultatet. Antingen genom att du rentav blir nekad lånet, eller att du får mindre fördelaktiga villkor eller en högre ränta.

Men om det gäller ett lån som särskilt kallas för studentlån så kan det i många fall vara fullt möjligt att bli beviljad ett lån trots betalningsanmärkningar. Detta är något som beror på den enskilde långivaren då alla har sina egna sätt att bedöma den risk det innebär att låna ut pengar till en person med betalningsanmärkningar.

Lån för studenter utan inkomst

För dig som är student utan inkomst så rekommenderas det nästan alltid att du först och främst ansöker om studiemedel via CSN. Men det är inte alltid som det räcker för att täcka dina utgifter, särskilt om du behöver betala för en bostad.

Precis som vid många andra typer av lån så kan det vara svårt att godkännas för ett lån utan någon fast inkomst. Det finns dock ett antal långivare som beviljar studielån utan inkomst, eller studielån för dig som har en låg inkomst. Genom att jämföra studentlån så får du bästa förutsättningar för att hitta det bästa lånet för just dig.

Krav för dig som vill ta studentlån

Dessa krav är något som du ser hos nästan alla långivare:

  1. Du måste vara minst 18 år gammal för att få ansöka om lånet.
  2. Du måste vara registrerad och folkbokförd i Sverige.
  3. Det finns vanligtvis ett krav om inkomst, detta kan vara bidrag eller hel- eller deltidstjänster.
  4. Majoriteten av dagens långivare kräver att du har ett aktivt BankID.
  5. Du får oftast inte ha några öppna skulder hos Kronofogden.

Utöver kraven ovan så har vissa långivare extra krav som:

  1. Krav på deklarerad inkomst från fast anställning.
  2. Att du har en tillräckligt hög kreditvärdighet hos UC.
  3. Att du uppfyller kraven om minsta årsinkomst.

Fördelar & nackdelar med studentlån

Här ska vi ge dig för och nackdelar med studielån.

Fördelar med att ta studielån:

  • Fokus på studier
    Den största fördelen med studielån är att det låter dig fokusera helt på dina studier. Om du ska studera och arbeta samtidigt så kan det har en negativ påverkan på din möjlighet att fokusera på dina studier. Detta är dock något som är högst individuellt.
  • Mer ekonomisk frihet
    Även om det kan låta klyschigt så är det högst vanligt att studenter har det kämpigt med ekonomin. Ett studielån kan därför hjälpa till att erbjuda extra andrum.

Nackdelar med att ta studielån

  • Återbetalning
    En nackdel med studielån är att de måste återbetalas. Om du inte återbetalar dina studielån så kan de snabbt bli väldigt dyra, och i värsta fall leda hela vägen till Kronofogden. Det är därför viktigt att du gör ditt bästa för att betala tillbaka lånet i tid, eller att du för en öppen dialog med långivaren vid behov av eventuellt återbetalningsplan.
  • Onödiga inköp
    När man kommer över en större summa i en ung ålder så är det lätt hänt att man spenderar de på annat än det viktigaste. Istället för studiemedel och matvaror så är det lätt hänt att man köper det senaste spelkonsolen eller märkeskläder istället. Detta kan därför snabbt bli till en stor nackdel, om man inte är medveten om riskerna och agerar disciplinerat.

Vanliga frågor om studentlån

Det uppstår ofta frågor när dessa lån kommer på tal. Här ska vi besvara de vanligaste frågorna som ställs om denna typ av lån.

Hur mycket pengar kan jag låna som student?

Vissa långivare kan ge lån på upp till 600 000 kr. Men hur mycket du får låna, och hur vilket ränta du får som student beror på hur de olika långivarna ser på framför allt dessa saker:

  1. Din förmåga att betala tillbaka lånet – Som med alla andra lån tittar långivaren på din allmänna förmåga att betala tillbaka lånet. Du kanske kan få ett lån med bättre villkor om du har ett extra jobb och inkomst utöver studielån och bidrag.
  2. Lån med medsökande – När du och någon annan tar ett lån tillsammans är ni båda ansvariga för att betala tillbaka det. Det gör att långivaren tittar på både din och din medsökandes betalningsförmåga, vilket kan göra chanserna att få lånet mycket bättre. Som student kan det innebära att din medsökande är en familjemedlem eller en partner som har en fast anställning.
  3. Lån med eller utan säkerhet – När du lånar pengar till hus eller bil är huset eller bilen (tillsammans med kontantinsatsen) säkerhet för lånet, vilket innebär att huset eller bilen fungerar som säkerhet. Det ger banken sinnesro och innebär ofta bättre villkor och räntor. Lån utan säkerhet, som kallas "blancolån", har några fler regler. Majoriteten av studielån är lån utan säkerhet, men för bättre villkor så kan du ansöka om lån med säkerhet, om du har något att använda som säkerhet.

Hur mycket betalar man tillbaka på studentlån?

Hur mycket du betalar tillbaka på studentlån eller studielån beror främst på vilken typ av lån du har. Om du ansöker om studielån genom CSN så får du ofta en mer fördelaktig ränta som fastställs i början av året av regeringen.

För andra typer av lån så kan din ränta sträcka sig från 2.95% upp till 40% på privatlån, medan SMSlån och andra högkostnadskrediter kan nå mycket högre räntor. Det är därför alltid en bra idé att jämföra lån för att se till att du får den bästa räntan. En låg ränta ser till att du betalar mindre för lånet i slutändan vilket alltid är positivt.

Måste man ta ett studentlån?

Du måste absolut inte ta ett studentlån. Om du har den ekonomi som behövs för att ha råd med dina studier utan ett lån så är det såklart jättebra. Studielån finns främst för de som behöver extra utfyllnad under studietiden, eller för de som kanske inte har möjlighet till en anställning.

Det finns därför inga som helst krav på att du måste ta ett studentlån om det inte behövs.

Vad är det för ränta på studentlån?

Den exakta räntan på studentlån och studielån beror på långivaren, din kreditvärdighet och din ekonomiska situation.

I samband med att du ansöker om ett lån så gör långivaren alltid en uppskattning för hur riskfyllt det är för de att bevilja lånet. Detta baseras på saker som din återbetalningsförmåga, om du har några tidigare lån eller skulder, samt saker som medsökande och om du ansöker med eller utan säkerhet.

För vanliga privatlån så är den högsta tillåtna räntan 40%, men majoriteten av lån har en mycket lägre ränta än så. Högkostnadskrediter kan ha en högre ränta, det rekommenderas därför inte att använda dessa lån som studielån.

Om du lånar pengar genom CSN så är räntan ofta mycket låg, den exakta räntan fastställs av regeringen inför varje kommande år. Exempelvis så är räntan hos CSN 0,59% under året 2023, den beräknas på den aktuella skulden löpande. Om skulden ökar så blir alltså därför räntebeloppet högre medan det motsatta är sant om lånebeloppet minskar.

Läs även dessa guider

Pierre Massamiri
Senaste inläggen av Pierre Massamiri (se alla)