vad händer med lån om banken går i konkurs?
Ja vad händer med lån om banken går i konkurs? Den ekonomiska marknaden kan vara turbulent, inte bara för privatpersoner utan även för banker. Om du har olika lån, till exempel snabblån eller bolån, kan det därför vara naturligt att fundera på vad som händer med ditt lån om banken går i konkurs. Kommer lånet att försvinna med konkursen eller ska du fortsätta att betala in din ränta? Det ska den här artikeln kika närmare på!

Det finns inte bara storbanker i Sverige, utan även många mindre låneinstitut som är nyare. Det är ofta smidigare att få ett lån hos dessa, men samtidigt erbjuds du högre räntor. Lånet blir helt enkelt dyrt men lättillgängligt. Du ska dock inte kallt räkna med att ditt lån kommer att försvinna om låneinstitutet går i konkurs.

Din skuld är en tillgång för banken

När du tar ett lån får du en skuld till banken. Om du ansöker om att få låna 100 000 kr och banken betalar ut detta belopp till dig, då har du en skuld på 100 000 kr som ska betalas tillbaka under en förutbestämd återbetalningsperiod, till exempel under 4 år.

Du ska dock även betala ränta och avgifter varje månad, vilket innebär att skulden blir högre. Låt oss säga att du betalar 400 kr varje månad i ränta och avgifter. Dessa pengar blir då en intäkt för banken, vilket innebär att ditt lån är en tillgång för dem.

En bank går aldrig i konkurs på grund utav dina skulder, den går i konkurs på grund utav sina egna. Det beror på att dina skulder är en tillgång, ingen skuld för banken. För att få in pengar kommer dina skulder att säljas vidare till en annan bank.

Detta händer med ditt lån vid en konkurs

Om den bank du har lånat pengar hos går i konkurs händer ingenting med ditt lån. Du som kund kommer helt enkelt inte att påverkas av konkursen. Det avtal du har med banken kommer att fortsätta gälla och du ska därmed fortsätta att betala in ränta och amorteringar. Om du inte fortsätter med dina återbetalningar bryter du avtalet och kommer att drabbas av konsekvenser.

Vid bankens konkurs skyddas du som kund av konsumentkreditlagen. Ditt avtal fortsätter att gälla och om banken skulle sälja din skuld vidare till en annan bank så förändras inte dina lånevillkor.

Skulder tas över av en annan bank

Att dina lån säljs vidare till en annan bank är vanligt och det som mest troligtvis kommer att hända. Det beror på att banken måste få in pengar för att lösa sina egna skulder.

Du som kund kommer inte att märka av att ditt lån köps upp av en annan bank. Du behåller dina lånevillkor och samma ränta. Dina inbetalningar kommer att vara lika stora varje månad, men de kommer att ske till en annan bank

Om en bank går i konkurs blir det ett konkursbo och att kommer att arbeta med en konkursförvaltare för att realisera tillgångar och betala av skulder. Det är konkursförvaltaren som säljer vidare ditt lån.

Detta ska du göra om banken går i konkurs

Om din bank går i konkurs gäller det att sitta still i båten. Du som kund behöver inte göra någonting, utan du ska bara fortsätta att sköta dina återbetalningar.

En konkurs innebär inte att du kan sluta betala av lånet. Det kommer nämligen inte att försvinna och gå upp i rök. Eftersom ditt lån och den ränta du betalar är en tillgång och en intäkt för banken, kommer lånet att fortsätta vara aktivt och förmodligen säljas vidare för att få in pengar.

Om banken går i konkurs är det därför av högsta vikt att du sköter dina månatliga inbetalningar av ränta, avgifter och amortering. Om du missköter dina återbetalningar kommer du att behöva betala ytterligare avgifter och ditt ärende skickas vidare till Kronofogden.

Det händer med ditt bolån vid en konkurs

Om en bank går i konkurs spelar det ingen roll vilken sorts lån du har. Det är samma regler som gäller oavsett om du har ett bolån eller ett snabblån. Det är även samma regler som gäller oavsett om du har lånat av en svensk storbank eller av ett mindre kreditinstitut.

Eftersom konsumentkreditlagen säkerställer att du får behålla dina lånevillkor behöver du aldrig oroa dig för att du helt plötsligt måste betala tillbaka hela lånebeloppet eftersom banken behöver pengar. Du som kund behåller alltid ditt lån medan bankens lösning istället blir att sälja vidare lånet till en annan bank som övertar det.

Dina pengar skyddas av insättningsgarantin

De allra flesta svenskar är kund hos en eller flera banker. Det gäller inte bara för bolån eller snabblån, utan även för att alla behöver ett bankkonto för att få sin lön eller pension utbetald.

Du kan vara kund hos hur många banker du vill, det finns nämligen ingen gräns. Som kund skyddas du av den statliga insättningsgarantin om en bank skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin skyddar dina tillgångar upp till ett visst belopp, nämligen 1 050 000 kr per person och bank. Vid en konkurs får du dina pengar återbetalda upp till detta belopp.

Insättningsgarantin gäller dock endast pengar och inte finansiella medel såsom aktier och fonder. Här är det istället investerarskyddet som skyddar dig, men endas upp till och med 250 000 kr. Insättningsgarantin gäller inte heller för ditt lån, vilket kan vara ett vanligt missförstånd. Det beror på att ditt lån är en skuld och att du är skyldig banken pengar.

En konkurs gör ingen skillnad för dig som kund

För att sammanfatta det hela utgör bankens konkurs ingen skillnad för dig som kund. Du kan inte bli krävd på pengar, men du kan inte heller sluta sköta dina återbetalningar.

Din skuld kommer mest troligtvis att bli såld till en annan bank, men tack vare att dina lånevillkor är väl skyddade kommer ingenting att förändras. Du behåller nämligen samma återbetalningstid, ränta och avgifter. Det enda som kan komma att förändras är namnet på den bank som du gör dina återbetalningar till. Du som låntagare är alltid skyddad!

Pierre Massamiri
Senaste inläggen av Pierre Massamiri (se alla)

Similar Posts